Posted on: February 15, 2022 Posted by: Peder Jorgensen Comments: 0

Tjørn er en busk eller et træ, som vi kan nyde både forår og efterår: den strålende hvide blomst i maj og de mange røde bær fra september og vinteren igennem.

Tjørn er smuk som busk, træ eller hæk. På grund af den uberettigede heksejagt på ham i forbindelse med ‘pærebål’ er mange tjørne desværre forsvundet og plantes næsten ikke længere. Du kan stadig nyde duftende tjørnhække på Walcheren og Sydlimburg.

Botaniske datoer
Crataegus monogyna og laevigata knogle.
Hawthorn, Whitehorn, Maybush Eng.
Aubépine eller Épine French
Weissdorn, Rotdorn tysk
Rosaceae – rosenfamilie

Spredning
Tjørnen er et hjemmehørende træ eller en busk, der findes i hele Europa, såvel som Nordafrika, Lilleasien og Kaukasus.

Navngivning
Crataegus er afledt af det græske ord kratos, som betyder styrke og refererer til det hårde træ. Monogyna betyder én stil og laevigata betyder to stilarter.

Plantens egenskaber
Der findes to typer hvidtjørn, nemlig monogyna monogyna og laevigata. Disse udtryk refererer til mængden af ​​”stile” af pistillerne i tjørnblomsten.
Ensartet tjørn kan findes i ådale og kalkholdige klitter. Der vokser det som et træ med en tæt forgrenet krone. Duften af ​​blomsterne er ubehagelig og minder om sild. Den blev også ofte plantet som kvægspærre og læhegn, fordi kvæget ikke bryder sig om en tornet busk, og den er desuden nem at beskære.
Dens blade er dybt dissekeret, takkede og skinnende friskgrønne. De vises i april/maj. Kort efter blomstrer tjørnen med hvide blomsterklaser.
Bladene af to-stil tjørn er mindre dybt indskåret. Den blomstrer to uger tidligere end den monokromatiske, og dens blomster dufter dejligt.
Dens frugter, de røde melede bær, er noget større end dem af mono-stil tjørn, pæreformet med to til 3 frø, mens mono-stil tjørn har mindre, runde frugter med kun én kerne. Bærene tjener som en nærende vinterforsyning til fuglene.
Som ubeskåret busk kan tjørnen nå en højde på 4-5 meter, som træ endda 8 meter.
Tjørn i to stile kan stadig findes i Achterhoek, Twente, Drenthe, Limburg og Nord-Brabant.

Leave a Comment